Siirry pääsisältöön

Saikku



20.5.2017

Sairausloma on jännä juttu. Osuuspankkilainen twitteristi kysyi muutama viikko sitten, saako saikulla somettaa. Twiitistä nousi pienoinen äläkkä, niin kuin somessa nyt yleensäkin nousee. Aiheesta kirjoitettiin myöhemmin myös Osuuspankin blogissa.

No mitä saikulla sitten saa tehdä?  Asikkalan kunnanjohtaja ei esimerkiksi olisi yleisen mielipiteen mukaan saanut sairauslomansa aikana olla myymässä raketteja. Kaikki nyt varmaan tajuavat, että kunnanjohtamishommat ovat ehkä vähän eri stressitason juttuja. Vaikka nyt ei siinäkään ihan rakettitieteestä puhuta.

Työhyvinvoinnin asiantuntijat ovat kommentoineet aika ajoin mm. sairausloman olevan määrätty tiettyyn työtehtävään eikä se välttämättä estä tekemästä muita itselleen mielekkäitä asioita. Käy järkeen. Silti yhtä usein keskustellaan siitä, onko saikun aikana oikeutta hoitaa asioita, käydä kaupassa, postissa, kuntosalilla, ulkoiluttaa koiraa, tavata kavereita... you name it. Joku voi olla sitä mieltä, että saikulla pitää olla vain ja ainoastaan selkä kiinni sohvassa, kärsiä kurjasta olostaan ja korkeintaan nauttia ajatuksesta, että kohta päästään taas töihin. Tuolla tavoin saa toki ajatella, mutta niin kauan kuin se ei ole sairauslomaa määränneen lääkärin nimenomainen ohje, kannattaa maallikon ja satunnaisen tarkkailijan pitää mölyt mahassaan.

Itse olen pian koittavaan avosydänleikkaukseeni saakka sairauslomalla, koska yksinkertaisesti ei mieli meinaa pysyä matkassa. Nukun huonosti ja huomaan jatkuvasti ajautuvani ajattelemaan leikkausta, mahdollisia riskejä, lapsiani, auki sahattua rintakehää, kuolemaa, pitkää toipumista, kipua, kaikenlaisia katetreja. Mitä näitä nyt on. Kaikkien kannalta on siis parempi, että kelailen näitä asioita ihan omalla ajallani sen sijaan, että ahdistuisin vielä lisäksi työasioista. Sairauslomalle jääminen ei kuitenkaan ollut helppo päätös. Tuskailin pitkään sen ajatuksen kanssa, että sairauslomalle jäädessäni jätän töissä toiset pulaan. Että olen huono tiimin jäsen, vaikka hyvä tiimiläinen juuri osaakin kertoa omasta toimintakyvystään.

En kuitenkaan ole vuodepotilas, jalkani ei ole kipsissä enkä sairasta yleisvaarallista tartuntatautia. Minun oloani ei siis paranna kotisohvalla makoilu, vaan esimerkiksi ulkoilu, muut ihmiset, pöljäily lasteni kanssa ja hyvä ruoka. Kaikki sellainen, joka myös leikkauksen jälkeen auttaa toipumisessa. Ja silti tunnen huonoa omatuntoa työntäessäni nenäni ulos kevään ensimmäiseen hellepäivään, nauraessani ystävieni kanssa terassilla, nauttiessani hetkestä, jolloin en pelkää kuolevani. Ihan pöhköä tuntea niin, tajuan sen itsekin.

Miksi sitten avaudun tästä asiasta? Ehkä siksi, että somehörhönä jaan edelleen elämääni eri kanavissa. Ehkä siksi, että näitä juttuja kytätään [tässä oli linkki Iltalehden juttuun, jota ei tosin enää löydy interneteistä.]. Kuva, jossa hymyilen onnellisena mieheni vieressä hyvän aterian jälkeen ei varsinaisesti ole kuva ihmisestä, joka on kipeästi sairausloman tarpeessa. Vai onko? Sitäpä juuri kuvaa katsova ei voi tietää eikä siitä siksi kannata vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Kun vaan muistaisin itse olla potematta huonoa omaatuntoa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tässä on nyt ollut vähän kaikenlaista

16.5.2017 Tässä on ollut vähän kaikenlaista, mistä ei ole tullut kirjoitettua. Blogini hiljeni hitaasti muutama vuosi sitten suurinpiirtein samoihin aikoihin, kun parisuhteen ongelmat alkoivat. Ei kai niissä sen enempää yhtäläisyyksiä ole, tulipahan nyt vaan mieleen. Mutta sitä kaikenlaista, sitä on tosiaan ollut - ja paljon. On ollut ero, surua, murhetta ja valvottuja öitä. Mutta onneksi myös on ollut iloa, onnea ja uutta rakkautta. Kai se jonkinlainen tasapaino elämässä aina on, vaikka vauhti hirvittääkin.  Jos tälle pyörremyrskylle haluaisi jonkin alun ja syyn löytää, saisi tehdä paljon töitä. Mutta loppu on helppo osoittaa. Olen nimittäin taipunut ajattelemaan, että viimeinen niitti meidän parisuhteellemme oli talonrakennusprojekti, jonka budjetti ja aikataulut venyivät ensin kuukaudesta, sitten vuodesta toiseen. Vaikka tietenkin olihan siinä kaikkea muutakin, kiireinen pikkulapsiarki ja parisuhteen ongelmat. Yhtäkkiä me ei oltu enää me, me ei oltu enää tiimi. Me ei osattu enää oll

Suurin niistä on rakkaus

Avioeron jälkeen ryhdyin uuteen suhteeseen ja muutimme nopeasti yhteen, perustimme uusperheen. ”Liian pian!” joku huusi. ”Onko tuo nyt järkevää?” toinen kysyi. ”Ajattele lapsia”, kolmas muistutti. Annoin piutpaut muiden mielipiteille, mutta lapsia kyllä ajattelin. Miltä lapsistani tuntuisi ottaa elämiinsä kokonaan uusi ihminen? Tavallaanhan sitä tapahtuu tämän tästä. Luokalle tai harrastuksiin voi tulla uusi kaveri, naapuriin muuttaa uusi perhe. Se vaan ei ole sama asia kuin jakaa arkensa uuden ihmisen kanssa. Mitä jos lapset alkaisivat oireilla? Vanhempien ero on pienille jo tarpeeksi kova paikka. Puhumattakaan sitten siitä, että pitäisi alkaa tutustua ihmiseen, jonka lapsi pienessä mielessään voisi vaikka kuvitella tulleen ottamaan isän paikan. Olen tässä uusperheasetelmassamme outolintu. Pienin yhteinen nimittäjä, sillä rakastan lapsiani ja miestäni, ja he rakastavat minua, yhdessä ja erikseen. Siksi koetin myös asettaa itseni heidän asemaansa. Miltä tuntuu tutustua uuteen ihmiseen,

Ihmiset

Kuva liittyy. Näin ystävää koronaturvallisella lounaalla pari kuukautta sitten, ennen ravintolasulkua ja jälleen kerran tiukentuneita rajoituksia. Kuulumisten vaihdon lomassa kerroin koronaähkystäni ja -väsymyksestäni. Kerroin kaipaavani ihmisiä.  "Mä en edes kaipaa", ystävä sanoi.  Ajatukseni löi jarrut pohjaan hetkeksi. Kaipaanko minäkään ihan oikeasti? Olen kyllä aina nauttinut ihmisten seurasta, mutta samalla myös väsynyt siitä todella helposti. Entisen puolisoni mielestä parasta oli ympäröidä itsensä ihmisillä ihan koko ajan [mahdollisesti kärjistän tässä hieman]. Kun taas minä nautin enemmän omasta rauhasta. Vastakohdat eivät varsinaisesti suhteessamme täydentäneet toisiaan tässäkään mielessä. Olen se tyyppi, joka esimerkiksi yökerhossa olleessaan vietti ylimääräisen vartin vessassa ladaten henkisiä akkuja. (Pahoitteluni kaikille lukitun oven takana odottaneille.) Sitten pystyin taas palaamaan muiden seuraan hikoilemaan tanssilattian jytkeeseen ja jonottamaa