Siirry pääsisältöön

Miltä sun elämäsi näyttää?

Sosiaalinen media on outo paikka. Saamme sen kautta jatkuvasti välähdyksiä ystävien, puolituttujen, kollegoiden ja tuntemattomienkin elämistä. Tuokiokuvat toisten onnellisista hetkistä valuvat ruutujen välityksellä kuin liukuhihnalta. Nopea tykkäys, ehkä kommentti, mutta äkkiä sitten kans. Seuraavaa kaverin postaamaa perhetapahtumaa ja lomareissua nimittäin pukkaa jo pikakulutettavaksi.

Toisten hetket tallentuvat mieliimme ohuina piirtoina, välähdyksinä kuin telkkarisarjasta, jota ei edes kunnolla seuraa. Kohdatessaan tutun ihan livenä voi sitten kaivella some-muistin lokeroita ja sanoa puolihuolimattomasti jotain tuoreista tapahtumista. ”Ai niin sulla oli se, no mites se meni, kiva, kiva.”

Somen tarjoamat välipalat muiden elämistä ovat kuitenkin vain osa totuutta. Se on usein kuin olohuone, joka siivotaan vieraita varten. Tähän kauniisti sisustettuun huoneeseen meidät kutsutaan nauttimaan uutuusteetä ja itse leivottuja keksejä. Harvoin kuitenkaan pääsemme kurkistaman sinne nurkkaan, jonne ennen vieraiden tuloa on paniikissa sullottu kaikki sälä, nolot kasat, maksamattomat laskut ja likapyykki.

Likapyykkiään tuulettava, vaikeuksistaan tai sairauksistaan kertova ihminen on edelleenkin kummajainen. Rohkeaksikin väitetään, vaikka useimmat varmaan mielessään leimaavat joksikin aivan muuksi. Aitoa hätäänsä harva edes uskaltaa sanoittaa somessa, vaarana kun on kavereiden kaikkoaminen tai pilkkahuudotkin netin anonyymeillä keskustelupalstoilla.

Älä käsitä väärin. Somesta huolimatta kukaan ei ole aiempaa enemmän tilivelvollinen eikä kaikkea tarvitse edelleenkään levitellä muiden riepoteltavaksi. Sosiaalinen media on kuitenkin siitä outo paikka, että se luo illuusion onnellisuudesta. Huonosti voiva ihminen rakentaa uskollisesti tätä kulissia postaamalla kuvan hymyilevistä lapsistaan tai kertomalla jälleen yhdestä romanttisesta treffi-illasta puolison kanssa. Me sosiaalisen median sisältöjen suurkuluttajat ahmimme tämän mielikuvan kritiikittä. Se on helpompaa niin, koska julkaisujen ollessa aitoja hätähuutoja meidän pitäisi toimia.

Onneksi vain harvoin tulee hetkiä, jolloin jälkiviisaus nostaa päätään. Mutta silloin kun tapahtuu jotain sanoinkuvaamattoman kamalaa, alkaa jossittelu, arvailu, päteminen ja pohditaan kovaan ääneen syitä. Kutsunkin sinut ajatusleikkiin: millaisen kuvan sinun elämästäsi saisi se iltapäivälehden toimittaja, joka taustoittaa onnettomuuden jälkeen räikeästi otsikoitua kohu-uutista? Miltä sun elämäsi näyttää? Varmaan useimman kohdalla vastaus on ”aika tavalliselta, onnelliselta, kissavideoilta”. Jos se on totuus, hyvä niin. Mutta näyttäisikö elämäsi samalta, jos voisit huonosti?

Tämä neuvoni ei tule saarnana etusormi pystyssä, vaan aitona huolena ja lämpöisen rutistuksen kanssa: jos voit huonosti, älä jää yksin, älä rakenna kulisseja. Puhu ihmisille, kerro olostasi. Pistän pääni pantiksi, että ihmisiltä lähelläsi löytyy aikaa ja ymmärrystä, kun vaan he tietävät hädästäsi. Kokeile vaikka.

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran Parempi bisnes -verkkolehden blogissa vuonna 2018.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tässä on nyt ollut vähän kaikenlaista

16.5.2017 Tässä on ollut vähän kaikenlaista, mistä ei ole tullut kirjoitettua. Blogini hiljeni hitaasti muutama vuosi sitten suurinpiirtein samoihin aikoihin, kun parisuhteen ongelmat alkoivat. Ei kai niissä sen enempää yhtäläisyyksiä ole, tulipahan nyt vaan mieleen. Mutta sitä kaikenlaista, sitä on tosiaan ollut - ja paljon. On ollut ero, surua, murhetta ja valvottuja öitä. Mutta onneksi myös on ollut iloa, onnea ja uutta rakkautta. Kai se jonkinlainen tasapaino elämässä aina on, vaikka vauhti hirvittääkin.  Jos tälle pyörremyrskylle haluaisi jonkin alun ja syyn löytää, saisi tehdä paljon töitä. Mutta loppu on helppo osoittaa. Olen nimittäin taipunut ajattelemaan, että viimeinen niitti meidän parisuhteellemme oli talonrakennusprojekti, jonka budjetti ja aikataulut venyivät ensin kuukaudesta, sitten vuodesta toiseen. Vaikka tietenkin olihan siinä kaikkea muutakin, kiireinen pikkulapsiarki ja parisuhteen ongelmat. Yhtäkkiä me ei oltu enää me, me ei oltu enää tiimi. Me ei osattu enää oll

Suurin niistä on rakkaus

Avioeron jälkeen ryhdyin uuteen suhteeseen ja muutimme nopeasti yhteen, perustimme uusperheen. ”Liian pian!” joku huusi. ”Onko tuo nyt järkevää?” toinen kysyi. ”Ajattele lapsia”, kolmas muistutti. Annoin piutpaut muiden mielipiteille, mutta lapsia kyllä ajattelin. Miltä lapsistani tuntuisi ottaa elämiinsä kokonaan uusi ihminen? Tavallaanhan sitä tapahtuu tämän tästä. Luokalle tai harrastuksiin voi tulla uusi kaveri, naapuriin muuttaa uusi perhe. Se vaan ei ole sama asia kuin jakaa arkensa uuden ihmisen kanssa. Mitä jos lapset alkaisivat oireilla? Vanhempien ero on pienille jo tarpeeksi kova paikka. Puhumattakaan sitten siitä, että pitäisi alkaa tutustua ihmiseen, jonka lapsi pienessä mielessään voisi vaikka kuvitella tulleen ottamaan isän paikan. Olen tässä uusperheasetelmassamme outolintu. Pienin yhteinen nimittäjä, sillä rakastan lapsiani ja miestäni, ja he rakastavat minua, yhdessä ja erikseen. Siksi koetin myös asettaa itseni heidän asemaansa. Miltä tuntuu tutustua uuteen ihmiseen,

Ihmiset

Kuva liittyy. Näin ystävää koronaturvallisella lounaalla pari kuukautta sitten, ennen ravintolasulkua ja jälleen kerran tiukentuneita rajoituksia. Kuulumisten vaihdon lomassa kerroin koronaähkystäni ja -väsymyksestäni. Kerroin kaipaavani ihmisiä.  "Mä en edes kaipaa", ystävä sanoi.  Ajatukseni löi jarrut pohjaan hetkeksi. Kaipaanko minäkään ihan oikeasti? Olen kyllä aina nauttinut ihmisten seurasta, mutta samalla myös väsynyt siitä todella helposti. Entisen puolisoni mielestä parasta oli ympäröidä itsensä ihmisillä ihan koko ajan [mahdollisesti kärjistän tässä hieman]. Kun taas minä nautin enemmän omasta rauhasta. Vastakohdat eivät varsinaisesti suhteessamme täydentäneet toisiaan tässäkään mielessä. Olen se tyyppi, joka esimerkiksi yökerhossa olleessaan vietti ylimääräisen vartin vessassa ladaten henkisiä akkuja. (Pahoitteluni kaikille lukitun oven takana odottaneille.) Sitten pystyin taas palaamaan muiden seuraan hikoilemaan tanssilattian jytkeeseen ja jonottamaa